Φρονιμίτες και Ορθοδοντική θεραπεία

Χρειάζεται να βγούν προληπτικά οι φρονιμίτες μου μετά την ορθοδοντική θεραπεία;

Δυστυχώς, μετά από πρόσφατες συζητήσεις με ασθενείς, διαπιστώσαμε πόσο λάθος εντύπωση υπάρχει μεταξύ των ασθενών αλλά και πολλών συναδέλφων για την προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών (τρίτων γομφίων) μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας, ώστε να μην στραβώσουν τα δόντια.

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει ερευνηθεί επαρκώς ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει!

Από τη δεκαετία του ’90 λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η παρουσία ή όχι των φρονιμιτών ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ρόλο στη σταθερότητα του αποτελέσματος μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας.

Ακόμα και στην βιβλιογραφία από το 1975 δεν συνιστάται να γίνεται προφυλακτική ή προληπτική αφαίρεση των φρονιμιτών.

Οι λόγοι που μπορεί να υπάρξει υποτροπή της ορθοδοντικής θεραπείας είναι τελείως διαφορετικοί και είναι άδικο για τον ασθενή να ρίχνουμε την ευθύνη στους φρονιμίτες. Οι πιο συχνοί λόγοι είναι:

  • Η κακή θεραπεία, στην οποία δεν ρυθμίστηκε σωστά η σύγκλειση ή δεν έγινε σωστή σταθεροποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
  • Μη συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ιατρού του κατά τη διάρκεια της σταθεροποίησης.
  • Καθυστέρηση να απευθυνθεί ο ασθενής στον ιατρό του σε περίπτωση που δει αλλαγές ή νιώσει ότι κάτι άλλαξε στην σταθεροποίησή του.
  • Φυσικές αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας της ποιότητας και ποσότητας του χειλικού οστικού πετάλου.
  • Απώλεια ελαστικότητας των χειλέων, που επειδή γίνονται σκληρά, πιέζουν τα πρόσθια δόντια ευνοώντας τον συνωστισμό τους.
  • Έξεις ασθενών, όπως το δάγκωμα μολυβιών, μπουκαλιών κ.α..

Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που για οδοντιατρικούς λόγους, θα πρέπει να γίνει αφαίρεση φρονιμιτών. Αν για ορθοδοντικούς λόγους χρειαστεί να αφαιρεθούν, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε από τις αρχές τις θεραπείας. Παραδείγματα είναι ασθενείς στους οποίους μπλοκάρεται η φυσιολογική ανατολή ενός δοντιού από το φρονιμίτη ή ασθενείς που έχουν σοβαρό προγναθισμό και δεν επιθυμούν χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά τα άλλα, η προληπτική αφαίρεση φρονιμιτών γενικώς ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ!

Επειδή λοιπόν η γνώση είναι δύναμη, καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς, πριν βαλουμε τον εαυτό μας ή τα παιδιά μας στην όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία της αφαίρεσης των φρονιμιτών.

Ρωτήστε μας για να σας συμβουλεύσουμε.

Παρακάτω μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε μερικά παραδείγματα ερευνών από το 1990 έως το 2020.