Ορθοδοντική χωρίς εξαγωγές

Πριν από 10 χρόνια οι εξαγωγές υγιών δοντιών ήταν μια συνήθης πρακτική των ορθοδοντικών. 1/3 των ασθενών έπρεπε να υποστεί τη δυσάρεστη εμπειρία του να εξάγουν υγιή δόντια για καθαρά ορθοδοντικούς σκοπούς.

Οι εξαγωγές δοντιών σήμερα δεν θεωρούνται απλά ξεπερασμένες, αλλά και πρέπει να είναι η τελευταία λύση για τη θεραπεία των ορθοδοντικών προβλημάτων. Μια θεραπεία στην οποία αναγκαζόμαστε να βγάλουμε υγιή δόντια, είναι μια θεραπεία με πολλούς συμβιβασμούς. Συμβιβασμούς στο αποτέλεσμα της σύγκλεισης, στο αισθητικό αποτέλεσμα και το βασικότερο στη διατήρηση και σταθερότητα του θεραπευτικού αποτελέσματος μέσα στο χρόνο.

Σήμερα ευτυχώς το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται εξαγωγές είναι κάτω του 3% και όλο και ελαττώνεται. Σε λιγότερο από 3 κάθε 100 ασθενείς πρέπει να βγουν δόντια για ορθοδοντικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, που επιτρέπουν την κατασκευή νέων συσκευών και την εξέλιξη νέων μεθόδων για την εύρεση χώρου, ώστε να χωρέσουν όλα τα δόντια στο οδοντικό τόξο.

Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευές όπως αυτή της διπλανής εικόνας (Pendulum), για την διάνοιξη διαστημάτων, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξωστοματικό τόξο και χωρίς να εξάγουμε δόντια.