Τι είδη ορθοδοντικής θεραπείας υπάρχουν;

Τα βασικά είδη ορθοδοντικής θεραπείας είναι τρία.

  • Η προληπτική ορθοδοντική θεραπεία,κατά την οποία ο στόχος είναι μόνο η διατήρηση της θέσης των δοντιών όπως είναι τη στιγμή της εξέτασης. Ασθενείς που έχουν χάσει πρόωρα ένα παιδικό δόντι και πρέπει να διατηρηθεί ο χώρος μέχρι να έρθει το μόνιμο, ή ασθενείς που έχουν ήδη ένα όμορφο χαμόγελο και μια σωστή σύγκλειση και θέλουν να διατηρήσουν το χαμόγελό τους για την υπόλοιπη ζωή τους είναι μερικά παραδείγματα αυτού του είδους θεραπείας.
  • Η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία, που αφορά συγκεκριμένα σοβαρά ορθοδοντικά και ορθογναθικά προβλήματα. Κατά την πρώιμη θεραπεία αντιμετωπίζονται κυρίως σοβαρά προβλήματα των οστών και η θεραπεία διαρκεί γύρω στα 1,5 με 2 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα στόχος είναι η βελτίωση ή και η ολική θεραπεία του συγκεκριμένου προβλήματος ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευκολότερη εξάλειψη του προβλήματος κατά την κανονική επανορθωτική θεραπεία. Στην πρώιμη θεραπεία χρησιμοποιούνται συνήθως κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα (μασελάκια).
  • Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία, κατά την οποία διορθώνονται όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα του ασθενή (οδοντικά και σκελετικά) και έχει συνήθως συνολική διάρκεια 3-4 χρόνια. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ορθοδοντικών μηχανημάτων (μασελάκια, σιδεράκια κτλ). Η κανονική θεραπεία έχει 3 φάσεις: Τη διάγνωση, την ενεργή θεραπεία και την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.